“Second Life” – Изложба и уъркшоп с текстил

Списание за текстил, облекло, кожи и технологии  Бургаска художествена галерия “Петко Задгорски” ще е домакин на изложба и уоркшоп, озаглавени “Second Life” (“Вторият живот”) по повод “Европейска Нощ на Музеите” на 19 май 2018 г.

В събитието ще бъдат представени автори, работещи с отпадъчни или стари текстилни изделия, на които ще бъде вдъхнат “втори живот”. Този нов живот е свързан с основното им предназначение, за което са създадени и което зрителят разпознава, трансформирано посредством авторовото въображение в нещо различно  и неочаквано.

Уъркшопът ще даде възможност на зрителя сам да изпита удоволствието от вдъхване на “втори живот” на станалите вече ненужни предмети, с помощта на художника. За целта ще има осигурени материали, с които включилите се в тази игра на въображението и сръчността да реализират собствени идеи.

Събитието акцентира върху проблемите, свързани с околната среда – свръхпроизводството на текстил и облекло, водещо до бързото им превръщане в ненужен материал. То ще бъде съпътствано с дискусия на тема “Употреба на “отпадъци” в изкуството”.

В изобразителното изкуство от авангарда насам присъстват редица автори, които ползват като изразно средство употребявани текстилни материали в творбите си, за да изпратят своите послания чрез тях – от Микеланджело Пистолето /60-те – 70-те год. на 20. век/ до Кристиан Болтански в наши дни. Работите им разчитат на интелигентността и чувствителността на зрителя. Те боравят с препратки и цитати, превръщайки ги в изключително стойностни произведения, провокиращи мисленето на публиката, насочвайки към злободневни проблеми или отразявайки важни драматични събития от човешката история.

Програма за “Европейска Нощ на Музеите”

19.30 ч. – “SECOND LIFE II” откриване на изложба и уъркшоп, етаж  II

– Юбилейна изложба Бургаска фотографска общност, етаж I

– Постоянна екпозиция – Икони XVII – XIX век, етаж III

21.30 ч. – Благовеста Рядкова – “От барока до съвремието…”

23.00 ч. – Ивайло Дуков – Шопен, Рахманинов

Работно време на  Галерията от 18.00 ч.- 24.00 ч.

Вход свободен!