Световен ден на плетенето на открито

Списание за текстил, облекло, кожи и технологии

През 2005 година,  Danielle Landes започва инициативата за обществено плетене на открито, като начин всички плетачи взаимно да се насладят  на компания от други плетачи извън дома, в определен ден на годината. Така този ден вече се превръща в Световен ден на плетенето  (WWKIP day), които се провежда на дата 9 юни,  в 57 страни по цял свят.  

На този ден се организират  масови срещи за публично плетене на една или повече куки/игли на открито, както и уъркшопи  за начинаещи. Очарованието на преждата, което продължава и  днес – как едно кълбо в ръцете ти, се превръща на вдъхновяваща плетка, с невероятен дизайн и акцент и изукството на умело преплетените нишки.

Целта на събитието е да се съберат на едно място хора, които обичат да плетат  и да се отдадат  на плетенeто  заедно, да обменят свои тематични знания и идеи  на този стар занаят, както и да покажат богатството на плетенето, което  се предава от нашите баби.

Приемат се прежди и готови изплетени изделия  за благотворителни цели, а изработените модели се представят  на изложение и даряват.

На Световният ден на плетенето,  всички организатори по света искат да покажат, че плетенето  може да бъде дейност в общността по-много различен начин, а именно да се съчетае “полезното и елегантно изкуство на женската индустрия”.

Стефка Нейкова – онлайн списание за Текстил, облекло, кожи и технологии