„Инсталация в БЯЛО” – дизайнерски проект на Теодора Спасова

Чешки център и Мариела Гемишева представят един проект на Теодора Спасова

 Списание за текстил, облекло, кожи и технологии

В Чешкия център на 27 юни 2018 г. ще се представи дизайнерският проект „Инсталация в БЯЛО” на Теодора Спасова от 18.30 ч., София, ул. “Г. С. Раковски”№  100.

Теодора Спасова е възпитаник на Националната художествена академия, специалност „Мода” в класа на доц. д-р Мариела Гемишева.

Теодора Спасова е дизайнер и съосновател  на международния моден лейбъл MINOAR. До този момент нейни инсталации и проекти са били представяни на парижката седмица на модата от AW’15 до AW19; Dubai Design Destrcit, 2016; в пространство за авангарден, моден дизайн NOIR, Сапоро, Япония, 2017 и в галерия за съвременен дизайн Аinthipster – Чунцин, Китай, 2016. Финалист е в конкурса за моден дизайн Designblok, Прага, Чехия, 2016. Носител на Златна игла 2016 на Българската академия за мода в категория „Млад дизайнер”.

Модната „Инсталация в БЯЛО” на Теодора Спасова представлява форма на представяне на концептуална мода извън традиционната конвенция и функция на модния дизайн. Инсталацията тук присъства едновременно като медия и като експериментално поле за представяне на съвременна мода, където облеклото е само обект. Композицията е по-скоро „минималистичен жест” от няколко обекта или ахроматични „петна” в oversize размер, геометрични конструкции, изпълнени в авторски материал от специфично „хаотично” преплитане на копринени нишки и памучни конци. А осезаемата липса на тялото е единно своеобразно изследване на взаимоотношенията между личност и облекло.

„Всеки контакт, случка, знание е вид невидима връзка между два или повече субекта. Моментът преди това е нищо, чист като БЯЛО, няма осезаем цвят, а вътре в себе си съдържа всички цветове. Случи ли се пресечна точка, връзката придобива реалност и се оцветява в палитрата на случилото се. „Инсталация в БЯЛО” е проект, визуализиращ хаоса от пресечни точки в момента преди да се случат.” /Теодора Спасова/

Фотография: Йоан Гълъбов

Звук: Милен Апостолов

Грим: Марина Младенова

Сътрудник: Антон Кирилов

Със специалното участие на топмодела Алекса от Ivet Fashion.

Модната „Инсталация в БЯЛО” на Теодора Спасова може да бъде разгледана до 6 юли 2018 г. в Чешкия  център-София.