Дефилета на авангардни модни колекции, създадени от ученици – част от програмата на „ТексТейлърЕкспо 2018“

Списание за текстил, облекло, кожи и технологии

Професионалните гимназии, подготвящи специалисти за шивашката индустрия, ще се представят и със свои щандове. Това ще даде възможност за директни контакти между техните възпитаници и водещи фирми производители. Инициативата има за цел да предложи решения за  един от основните проблеми в бранша – недостига на работна ръка.
Дефицитът на кадри вече е критичен, смятат експерти. Заетите в шивашката индустрия са намалели с 6% само през миналата година, а за периода 2015-2017 г. отливът е близо 12%, сочат данни на Националния статистически институт. „Тази тенденция обаче не се дължи на намаляване на работните места. Напротив, работодателите  изпитват затруднение при наемането на нови служители. В нашата фабрика например заплащането на добрите ни работници е 800-900 лева, като за някои позиции надхвърля 1000, но трудно намираме хора“, обяснява Лъчезар Стоянов, директор на фирма, която ще участва в ТексТейлърЕкспо.
За да се популяризират сред младите хора някои от най-търсените професии на пазара на труда, специализираните гимназии ще бъдат презентирани с щандове, а също – и на модния подиум с  проекти на техни възпитаници. Инициативата се осъществява в партньорство между Националната асоциация на училищата по мода (НАУМ) и организаторите на  ТексТейлърЕкспо 2018.
Това е много добра възможност да покажем на индустрията нашите постижения, иновативността и креативността на младите хора, а тях да ориентираме правилно в пазара на труда, заяви Росица Иванова, председател на НАУМ. Според организаторите така ще се изгради силна връзка между бизнеса и образованието, която е едно от най-ефективните решения за кризата с работна ръка в бранша.  Изложението е интересна и полезна инициатива, защото  представя не само производството, а и професионалното обучение, добави Росица Иванова.
Форумът ще събере компании от Балканския полуостров, работещи в текстилната, шивашката и кожарската индустрия, и ще възроди изложенията, посветени на трите бранша. ТексТейлърЕкспо има амбицията да стане иновационен и производствен хъб за Балканите, като демонстрира технологии, техника, материали, консумативи и готови изделия. В съпътстващата програма са включени модни ревюта, семинари за специалисти и конференция за проблемите на бранша. Ще има и търговска зона. Така международното изложение ще предложи интересни акценти за  производители, търговци и потребители.