Снимки в тракийско облекло

Списание за текстил, облекло, кожи и технологии

Снимка: Тракийска гробница – Исторически музей “Искра”- гр. Казанлък©

Исторически музей “Искра” – гр. Казанлък (ИМ “Искра”) ще участва в ПРАЗНИЦИ В ДОЛИНАТА НА ТРАКИЙСКИТЕ ЦАРЕ от 30 август до 2 септември 2018 г. с интересни  събития.

По време на празниците  едно от най-впечатляващите събития на музеят е изложението на “Снимки в тракийско облекло”, което ще се проведе на 1 септември 2018 г. от 16.00 до 18.00 ч. в Исторически музей “Искра” Лапидариум-Казанлък.

Специално за предстоящото изложение и Благодарение на ИМ “Искра” Ви представяме   Характеристика  на  тракийското  облекло”, подготвен от Меглена Първин ИМ “Искра”:

Проучванията на облеклото в Древна Тракия имат сравнително дълга история. Основни източници на информация са сведенията на античните автори, паметниците на торевтиката /изделия от благороден метал/, изображенията върху гръцки съдове, гробничната живопис и каменната пластика. Те се допълват от данните придобити от археологически проучвания. Макар на пръв поглед това да е изобилна изворова база, и до днес няма единна и пълна представа за носеното от древните траки облекло.

Списание за текстил, облекло, кожи и технологии

Снимка: Тракийска гробница- Исторически музей “Искра”- гр. Казанлък©

Когато се прави опит за реконструиране на облеклото, трябва да се имат предвид няколко фактора: климатичните особености на района, традициите в обличането, социалната принадлежност, пола  и доминиращата мода през разглежданата епоха.

Списание за текстил, облекло, кожи и технологии

Снимки: Тракийско облекло-архив от Читалище село Бузовград©

Суровините ползвани от траките за тъкане са лен, коноп и вълна. Преденето и тъкането са сред основните домашни занаяти. Пъстрите дрехи са били изработвани чрез използването на неорганични багрила, като има данни и за допълнително везани орнаменти. Освен изработените от самите тях дрехи, особено за представителите на аристокрацията има данни и за използването на вносни тъкани.

За мъжете има данни за носенето на облекло от две части – дълъг панталон и риза, която е пристягана в кръста с колан. В по-студено време е ползвано пъстроцветно, дълго до глезените вълнено наметало с качулка /т.н. зейра/, закрепвано при рамото.  Краката са обути в ботуши или обувки от кожа. На главата е носена шапка от лисича кожа.

Женският костюм е представен в няколко варианта. Той може да е от едно дълго парче плат, което се увива последователно и кръстосвайки се под и над  раменете, образува множество дипли. Друг вариант е типичният хитон, закопчаван при раменете и пристяган с кръстосани около горната част на тялото ленти.

Списание за текстил, облекло, кожи и технологии

Снимка: Хитон-Интернет©

Костюмите и за двата пола са били завършвани с различно съчетаване на накити – диадеми, обеци, огърлици, гривни, пръстени и фибули.

Когато обитаваните от траките територии стават част от елинистическия свят, контактите с други народи стават много по-интензивни и това се отразява и в традициите  в облеклото. Паметниците на гробничната живопис /Гробниците при Свещари, Казанлък и Александрово/ ни дават интересна информация за мъжкия и женски костюм, повлияни от елинистическата мода.

……………………………………………………………………….

Пълната програма на Исторически музей “Искра” – гр. Казанлък на ПРАЗНИЦИ В ДОЛИНАТА НА ТРАКИЙСКИТЕ ЦАРЕ може да видите тукhttp://www.muzei-kazanlak.org/index.php?option=com_content&view=article&id=406%3A-30-2-2018&catid=55%3A2013-12-01-08-34-39&Itemid=28&lang=bg

 

 Всички публикувани материали на сайта на онлайн списание за Текстил, облекло, кожи и технологии се допускат за публикуване в интернет пространството и в социалните мрежи само с активен линк към www.tok-bg.org.