Снимки с тракийско облекло – за първи път като атракция за туристите в Казанлък

Списание за текстил, облекло, кожи и технологии

Снимка: Тракийско облекло-архив от Читалище село Бузовград©

„Снимки с тракийско облекло” е атракция, която за първи път Община Казанлък, съвместно с Исторически музей „Искра” организират за туристите в града на розите с дните на Празници в Долината на тракийските царе. Тази година тържествата започват от 29-ти август и ще продължат до 2-ри септември 2018 г..

В следобедните часове на 1-ви септември от 16.00 до 18.00 ч. жителите и гостите на Казанлък ще имат уникалната възможност в Лапидариума при ИМ „Искра” да облекат и да си направят снимка с типичното за траките облекло.

Дрехите, които предстои да бъдат изложени, са изработени от децата от Клуба по моден дизайн, секретаря и библиотекаря при НЧ „Любен Каравелов 1921” – с. Бузовград. Използвани са памучни материи, за да се доближат максимално до автентичното тракийско облекло. При създаването  на дрехите за модел са ползвани изображения от стенописите в гробниците при гр. Казанлък и с. Александрово, Хасковско. Основните цветове, в които са ушити облеклата за „Снимки с тракийско облекло”, са бяло, сиво и бежово. Изключение правят дрехите на владетеля и неговата съпруга, чиито цвят е червеният. „Жената е облечена в дълга червена роба, пристегната на кръста със златообшит колан. Владетелят е с къса червена роба. През раменете и на двамата е преметнат плащ със златна обшивка”, разказва Слава Кискинова – секретар на читалището. Останалите женски костюми са близки до вида на античния хитон, изпълнени с бял и бежов цвят, пристегнати в кръста с тънък колан. Дължината е почти до земята. Мъжката роба е бяла, с дължина до коленете. През рамото е преметната ивица плат в сив цвят.

 Меглена Първин, главен уредник, завеждащ отдел „Археология – Античност” в ИМ „Искра” обяснява, че проучванията на облеклото в Древна Тракия имат сравнително дълга история. Основни източници на информация са сведенията на античните автори, паметниците на торевтиката /изделия от благороден метал/, изображенията върху гръцки съдове, гробничната живопис и каменната пластика. Те се допълват от данните придобити от археологически проучвания. Макар на пръв поглед това да е изобилна изворова база, и до днес няма единна и пълна представа за носеното от древните траки облекло.

Когато се прави опит за реконструиране на облеклото, трябва да се имат предвид няколко фактора: климатичните особености на района, традициите в обличането, социалната принадлежност, пола и доминиращата мода през разглежданата епоха.

Суровините, ползвани от траките за тъкане, са лен, коноп и вълна. Преденето и тъкането са сред основните домашни занаяти. Пъстрите дрехи са били изработвани чрез използването на багрила с органичен и неорганичен произход, като има данни и за допълнително везани орнаменти. Освен изработените от самите тях дрехи, особено за представителите на тракийската аристокрацията, има данни и за използването на вносни тъкани.

Мъжете са носели облекло от две части – дълъг панталон и риза, която е пристягана в кръста с колан. В по-студено време е ползвано пъстроцветно, дълго до глезените вълнено наметало с качулка /т.н. зейра/, закрепвано при рамото.  Краката са обути в ботуши или обувки от кожа. На главата е носена шапка от лисича кожа.

Женският костюм е представен в няколко варианта. Той може да е от едно дълго парче плат, което се увива около тялото и кръстосвайки се под и над  раменете, пада на множество дипли. Друг вариант е типичният хитон, закопчаван при раменете и пристяган с кръстосани около горната част на тялото ленти.

Костюмите и за двата пола са били завършвани с различно съчетаване на накити – диадеми, обеци, огърлици, гривни, пръстени и фибули.

Когато обитаваните от траките територии стават част от елинистическия свят, контактите с други народи стават много по-интензивни и това се отразява и в традициите  в облеклото. Паметниците на гробничната живопис /Гробниците при Свещари, Казанлък и Александрово/ ни дават интересна информация за мъжкия и женски костюм, повлияни от елинистическата мода.

Информация за Тракийската гробница, можете да видите тук: http://www.muzei-kazanlak.org/index.php?option=com_content&view=article&id=63&Itemid=87&lang=bg

Информация за ИМ „Искра” и обектите в региона можете да намерите тук: http://www.muzei-kazanlak.org/ , като виртуална 3D разходка можете да си направите тук: http://kazanlakmuseum.com/

Исторически музей „ИСКРА” – гр. КАЗАНЛЪК