Материя над материята

Списание за текстил, облекло, кожи и технологии

Материя над материята” („Matter over Matter“)  е интердисциплинарен проект, който среща съвременни художници и 3D дизайнери от България и Гърция. Той изследва как новите технологии като 3D принтирането оказват влияние върху нашето възприятие и разбиране за материята, но също така и как съвременното изкуство рефлектира върху това чрез нови практики и подходи.
Гръцките художници Марина Велисиоти, Никос Ламбринос, Никос Маринис и Савас Метаксас, както българските Георги Стоянов, Пепа Иванова и българо-италианското дуо Анто. Милота / Златолин Дончев бяха поканени да се включат в проекта.
Всички те работят в различни области като живопис, звук, текстил, фотография, инсталация и дизайн. В продължение на няколко месеца те си сътрудничиха с 3D дизайнери, за да разработят нова творба, основаваща се на различните разбирания за материалност, тактилност и прехода от една материалност или медия в друга. Тази среща изследва и как творбите могат да се доближат до публиката чрез докосване.
Изложбата с резултатите от проекта ще бъдат представени в галерията на Гьоте-институт  – Гр. София, ул. „Будапеща“ 1. Тя ще се открие на 4 септември 2018 г.  от 18.30 ч.  и ще може да бъде видяна до 6 октомври 2018 г. След това изложбата ще бъде показана и в Гьоте-институт – Солун през октомври-ноември 2018 г.
„Matter over Matter“ е проект по инициатива на Стела Анастасаки (Гърция), Йоана Стефанова (България), Димитра Циашкоглу (Гърция), Йордия Цази (Гърция).

Проектът стартира в рамките на Академия за културен мениджмънт  2017 в София, Букурещ и Солун и е финансиран от проектния  фонд на Академията.
Проектът е реализиран с подкрепата на B2N Studio, София.

3D дизайн: Катеирна Бакалиу, Йордия Цази, B2N
Изложбен дизайн: Рая Стефанов