Специални гости ще участват на Фестивал на шевицата 2018

Списание за текстил, облекло, кожи и технологии

На второто издание на Фестивал на шевицата Белослав-2018 под мотото „Култът към майката и оброците за плодородие“ специални гости ще бъдат  Бойка Асиова, д-р Юлия Боева  и Ирен Янчева.

Бойка Асиова е журналист и писател. Работи в няколко национални всекидневника. Публикува в печатни и електронни издания. Автор е на 14 книги с публицистика, документалистика, проза. Между тях са сборниците с разкази „Мъжко можене“, „Лудовица“, „Рецепта за камбана“ (Годишна награда на СБП за есеистика). Романите „Яловата вдовица“ (Националната награда „Николай Хайтов“, номинация за наградата „Хеликон“, преведен на немски език в Германия) и „Вълчицата излиза привечер“.

Последните 7 книги са с марката на „Жанет-45“.
Автор на публицистично-документални филми (БНТ, „Жалба по Гоце“, „Курбан за Илинден“, „Двата Миладина“, „Живата книга“, „Цената на тютюна“, „Пътят за Драма“, „Тайната на юдите“, „Опиянението на един град“ и др. в областта на борбите на македонските българи за национално освобождение, културно наследство, традиции и нрави и тяхната съвременна проекция.)

На Фестивал на шевицата 2018,  Бойка Асиова ще  представи своята книга “Запеските-дух и материя”. Останалите й книги също ще бъдат в наличност.

Списание за текстил, облекло, кожи и технологии

Д-р Юлия Боева – е автор на редица книги – изследвания, посветени на архаичните символи в българската везба.

Ето и някой от нейните трудове: “Мъдростта на Великата майка”, “Богинята и рогатите глави”, “Богинята и двуглавият кон”.

Списание за текстил, облекло, кожи и технологии

Ирен Янчева Нейният професионален опит е свързан с областта на Литературата и Културната Антропология. Основните насоки,  в които работи са Литература и изкуство – стенописи /икони, дърворезба, каменна пластика/, релеф, текстил и Градска Антропология – Пространство и време на големия градски център на Балканите, 18-19 век, Османска империя в паралели с културно-историческите процеси в Източното Средиземноморие / Леванта.

Освен като лектор с  тема “Развитие на изображенията и на орнаментите-символи, свързани с култа към Великата богиня, отглас на древни вярвания и обреди в различни изкуства” Ирен Янчева  във Фестивал на шевицата ще представи и творбите си от мозайки.

*При лошо време фестивалът ще се проведе в НЧ „Съзнание 1926“, адрес: гр.Белослав,  ул. „Св.св. Кирил и Методий“ №7.

Организатори: „История в шевици”, НЧ „Съзнание 1926” – Белослав, „Виртуален музей на България”.

Събитието се организира със съдействието на Община Белослав. 

За повече информация: Телефони на организаторите: GSM: 0890 572 865 / 0878 118 670 / 0876 999 773

www.festnashevicata.blogspot.bg
www.facebook.com/festivalnashevicata

 

Онлайн списание за ТЕКСТИЛ, ОБЛЕКЛО, КОЖИ И ТЕХНОЛОГИИ е медиен партньор на „Фестивал на шевицата”, Белослав-2018