Да везем като баба! Възраждане на дупнишката шевица.

Списание за текстил, облекло, кожи и технологии

Исторически музей – Дупница спечели проект “Да везем като баба! Възраждане на дупнишката шевица.”,  финансиран от Национален фонд “Култура” по модул Културно наследство, който ще се реализира до 30 май 2019 г.

Проектът ще стартира на 27 септември 2018 г.  с изложба “Светото писание на българите” с автор Светлана Костова. На 30 септември 2018 г.  ще се проведе първата Седянка – обучителна среща, която ще продължи и през ноември месец. Програмата на проекта включва  разнообразни ателиета и интерпретации на дупнишката шевица, които ще се състоят  до края на тази и през следващата 2019 г.

За проекта: „Да везем като баба! Възраждане на дупнишката шевица.”

Възрожденската епоха, наред с бурното икономическо развитие в Дупница, води и до промяна на модния вкус на дупничанката. Все по-често тя започва да използва нови европейски платове и облекла, а традиционният си костюм „ прибира” в раклата. В края на ХІХ век характерната народна носия се ползва по-скоро за еднократни фотографии, които са достигнали до нас, отколкото за постоянно облекло. За това допринасят и сериозните демографски промени, които стават на територията на пограничната околия след Освобождението.

Дупнишката шевица като характерна част от украсата на традиционния женски костюм от Дупница, изчезва в края на ХІХ век. Знанието и умението за изработването й е постепенно забравено и днес в града няма жени, които умеят да я бродират. Нещо повече, липсва спомена за нея.

 Във фонда на Исторически музей са съхранени няколко оригинала от ръкав, бордюр на риза и нагръдник. Те са изложени в етнографската експозиция, но това остава едно “мъртво знание”, което чрез този проект ще се опитаме да възродим и популяризираме сред гражданите на Дупница и връщането й в бита и интериора на дупничани.

Целите на проекта:
1. Възраждане на знанието за дупнишката шевица като украса на традиционния женски костюм в Дупнишко – символика, цветове, бодове.
2. Обучение на поне 30 жени и младежи в рамките на проекта, които да придобият умението да бродират шевицата или елементи от нея.
3. Популяризирането на шевицата в ежедневието и бита на дупничани днес като част от знанието за местната традиция.
4. Разпространението й под различна форма – интериор, аксесоари, сувенири, дрехи и др.
5. Продължаване на обучението и популяризирането на шевицата чрез ателиета и работилници за ученици.

В осъществяването на проекта партньори ще бъдат:

  • Научен консултант – гл. ас. д-р Иглика Мишкова от Институт за етнология и фолклористика с Етнографски музей – БАН, която ще сътрудничи в изследователската и научна дейност.
  • Ани Йовева – дизайнер на гоблени, бродерия и дантела, която ще изработи схемите и „разгадае” тънкостите на дупнишкия бод. И най – трудното: да ни научи да го везем!
  • НЧ „Пейо Яворов – 1978” с читалищен секретар Юлия Атанасова, които ще са домакин на някои от седенките.
  • Очаква се към проекта да се присъединят училищата от Община Дупница.
  • Албумът с образци и схеми с дупнишката шевица, който се подготвя със съдействието на ИЕФЕМ – БАН ще се представи като коледен подарък.