Шевицата – молитва и благословия

Списание за текстил, облекло, кожи и технологии
В нощта на изкуствата в Регионален исторически музей – Стара Загора ще бъде открита изложба-базар „ШЕВИЦАТА – МОЛИТВА И БЛАГОСЛОВИЯ”. Тази година в нощта на изкуствата на 28 септември 2018 г. един от акцентите в програмата на РИМ-Стара Загора ще бъде изложбата-базар „Шевицата – молитва и благословия”. На IV експозиционно ниво ще гостува Национално сдружение „Работилница Седянка”. Участниците в него, съхраняват и разпространяват традиционните умения на българката в областта на ръкоделието. Те развиват и насърчават любовта към народното творчество сред младото поколение и обучават желаещите да се научат да бродират, опазват, описват и популяризират  старинните техники на ръкоделното изкуство.
В изложбата-базар ще бъдат представени автентични шевици и тъкани от края на XIX-началото на XX век, бродерии с български шевици, изработени през 60-те-80-те год. на ХХ век, възстановки на стари шевици.
За любознателните ще бъдат демонстрирани различни видове бродерии, изработване на шита дантела, плетене на калоферска дантела. В ателието „Шевицата – тайнство и скрита символика” децата и младежите ще се запознаят със символиката на орнаментите и цветовете, ще оцветяват шевици по свой избор.
Всеки посетител на музея ще може да си закупи изделие, изработено от майсторските ръце на жените от „Работилница Седянка”.