Съвременна интерпретация на българската автентична и авторска шевица „Брод  диря“

Списание за текстил, облекло, кожи и технологии

На 29 октомври 2018 г. в зала „Галерия“ на Национален студентски дом гр. София, пл. Народно събрание 10 ще се открие официално  изложбата „Брод  диря“ на Даниела Дичева от 18.30 ч. до 20.30 ч. Брод  диря“ е първи проект на Даниела, в който ще представи съвременна интерпретация на българската автентична и авторска шевица.

В изложбата авторката ще представи 30 пана (с размери 20/20 и 30/30) със специално направени за тях ръчно изработени рамки от дърво. Някой от моделите са по авторски схеми на Елисавета Йорданова, а други са от мотиви на автентични шевици.  В допълнение ще има  и други предмети  с ръчно изработена  българска бродерия.

“Свободното си време съм посветила на българската народна песен и на българската шевица. Реших да обединя тези мои любими занимания в едно общо събитие. Всеки народ трябва да пази своята история, език, култура и  традиции. Богатият български фолклор ни дава изключителната възможност да пренесем този  духовен и житейски опит през времето.,  споделя Даниела Дичева.

По време на изложбата ще се изнесе концерт от Фолклорна вокална формация „Дилмана“ към Национален студентски дом,  с диригент Дарена Попова, където Даниела Дичева  е солистка и пее от създаването й.

Репертоарът на формацията включва изцяло акапелни изпълнения, колоритни сола на автентични народни песни, обработки на народни песни, направени от именити български композитори. ФВФ „Дилмана“ е формация, която има много участия в международни фолклорни фестивали, конкурси и концерти и печели престижни награди.

Изложбата ще бъде отворена за посетители и на 30 октомври 2018 г. от 18.00 до 20.00 ч.

Повече информация за събитието :

https://www.facebook.com/FolkloreFormationDilmana/

Съорганизатор на събитието е Национален студентски дом  – гр. София.