Публична лекция на Алан Бене в НБУ “The Production Designer”

Списание за текстил, облекло, кожи и технологии
Световно известният  дизайнер кино-продукции Алан Бене ще проведе публична лекция в НБУ на тема THE PRODUCTION DESIGNER: “Creation and orchestration” на 30 октомври 2018 г. в Ауалата на НБУ.

Събитието се организира със съдействието на Посолство на Кралство Испания в България, гл. ас. др. Кристина Савова,  гл. ас. др. Стефания Темелкова  и Ариел Илиеф.
Използвайки като пример филмите “The Machinist”, “Transsiberian”, “Realive” и “Loving Pablo” лекторът ще представи ролята на продуктовия дизайн и взаимодействията му с директор продукция, продуцент и ръководители на екипи. Ще бъдат анализирани практическите и творческите аспекти на дизайна на продукция, както и организацията и ръководството на екипите. Ще бъдат представени методите и творческите решения в непредвидени ситуации, и при намаляване на бюджет. Ще бъдат обсъдени задължителните умения при посредничество и преговори за удовлетворяване на желанията на директор продукция, продуцента и реалното производство.
Алан Бене е художник (филмов дизайнер) на филми като „Да обичаш Пабло“, „Абракадабра, Вики, Кристина, Барселона“ и още над 20 заглавия,  създадени от 1993 г. до днес. Алан завършва Архитектура в Париж през 1987 г.,  след което се насочва към филмовата индустрия. Освен активната си творческа кариера той води серия от семинари в Университета за приложни изкуства във Виена (The University of Applied Arts Vienna) и преподава в IED (Instituto Europeo di Design). Има 3 номинации Гоя за филмите „Абракадабра“, „Никой не желае нощта“ и „Кика“. Награди Гауди за “Transsiberian” и “Blancanieves” и награда Гоя за “Blancanieves”.
В момента Алан Бене работи по постпродукцията на филма The Angel.

Филмите, с които е желателно да се запознаете преди лекцията на Алан Бене:
Loving Pablo (2017) https://www.imdb.com/title/tt4682788/?ref_=nv_sr_1
Realive (2016) https://www.imdb.com/title/tt4074928/?ref_=nv_sr_1
Transsiberian (2008) https://www.imdb.com/title/tt0800241/?ref_=fn_al_tt_1
The Machinist (2004) https://www.imdb.com/title/tt0361862/?ref_=nv_sr_1