Конкурсен модел “Геометрия – Градът” на ПГ по текстил и моден дизайн –  Варна

Списание за текстил, облекло, кожи и технологии  Снимков материал:  Снимките  са реализирани по време на заниманията по интереси с помощта на фотограф Пабло Ромеро.

Проектирането на облекла е творчески процес, който се базира на художествени умения, създаване на култура, естетика, информация за тенденции и история на модата.
Модата е бизнес и индустрия за милиони, която се променя непрекъснато и понякога – доста неочаквано. Затова определено има нужда от професионалисти с качествено образование, които да застанат на върха. Ако сте упорити, амбициозни и имате творческо мислене – може би и вие ще се озовете на този връх. 

Представяме Ви конкурсен модел, проектиран и изработен от ученици от Професия “Моден дизайнер” в Професионална гимназия по текстил и моден дизайн –  Варна, който взе участие  в състезание, организирано от МОН “Млади таланти в модата”. 


Геометрия – Градът
 
Търсейки вдъхновение, за проектиране на нашият дизайн – силно ни впечатли инсталация, представена на Седмицата за дизайн в Милано, Италия през 2015 г. Колаборацията между бранда за облекла COS от семейстовото на H&M и американското дизайн студио “Снаркитекчър” изграждат „Пещера на спокойствието“ с хиляди бели панделки. Инсталацията замъглява контурите на формите, за да зададе непрозрачност и прозрачност в помещението.
Всеки от посетителите може да влезе в нея и да се загуби в белота и спокойствие. Това е нашата асоциация за мечтата на градският човек. Изградена от еднакви модули по строго определена геометрия, което е характерно за концепцията на КОС. На спокойствието противопоставихме реалността – вечната динамика и високите обороти и стремежа за успех. 
Изведохме паралел между архитектура и мода в композиционен аспект. Търсихме творческо решение от форми, цвят и материя, които да образуват цялостната идея. Облеклото е архитектура на човешкото тяло, комуникация /визуален език/. Искаме да направи впечатление за лукс.

Професионална гимназия по текстил и моден дизайн –  Варна