новини1

Дипломно модно ревю „Changed mindsets”

На 6 юни 2019 г. в зала 7 на НДК ще се проведе Дипломно модно ревю „Changed mindsets на студенти от бакалавърска програма „Мода”, с ръководители – гл. ас. д-р Кристина Савова,  гл. ас. д-р Яна Дворецка и Теодора Момекова на Нов Български университет.

Начало 19.00 ч. с вход свободен!

„Ние започнахме да мислим етично и екологично за всичко около нас, освен за модата“ – Стела МакКартни.

Въпреки че през последните няколко десетилетия като общество станахме по-съзнателни по отношение на въпроси като устойчивост на продуктите и въздействие върху околната среда, една област, която беше незаслужено пренебрегвана, най-накрая получи вниманието, което заслужава.

Темата на дипломното модно ревю „Changed Mindsets“ насочва вниманието ни към етичната мода. Етичната мода е сборно понятие, което означава промяна на нагласите както на потребителите на мода, така и на създателите, производителите и търговците на мода. Целта е да се създава по-дълготраен и качествен моден продукт, който да предизвиква готовност в покупките да се влагат повече средства, и да се намали безразборното купуване често на ненужни облекла и аксесоари, които са на цена, която позволява те да се изхвърлят без колебание. Дори зад т-шърта, който струва примерно 3 лв., стои труд за отглеждане на памука, преработката му, предене, плетене, багрене, ушиване, опаковане…

Използването на природните ресурси правилно, подбирането на съставките на боите, пестицидите и другите замърсители използвани в производствените фабрики са фактори, които могат да бъдат контролирани до известна степен. Уважаването на основни човешки права и справедливото заплащане, създаването на подходящи, безопасни и не вредящи на здравето условия на труд – всичко това са компоненти на етичната мода. В своите колекции нашите млади дизайнери са се постарали, всеки според разбиранията и възможностите си, да дадат своя отговор на предизвикателството „етична мода“.

Събитието е включено в рамките на дни на изкуствата на НБУ.

Организатор е департамент „Дизайн”, НБУ.

Всички права запазени на публикуваните материали на сайта на Онлайн списание за Текстил, облекло, кожи и технологии © All publications on the Online magazine for Textiles, Clothing, Leather and Technology site are copyrighted© Alle Veröffentlichungen im Online-Magazin für Textilien, Bekleidung, Leder und Technologie sind urheberrechtlich geschützt ©