Четвърто издание на Фестивала на плетивата “Шарена плетеница”

Списание за текстил, облекло, кожи и технологии

Четвъртото издание на Фестивала на плетивата “Шарена плетеница” под надслов “Традициите днес” ще се проведе на 28 и 29 септември 2019 г.  в града, съхранил българският дух – гр. Копривщица.

 Фестивалът се провежда в подкрепа на национална благотворителна кампания „Изплети топлина“, в която за осма поредна година доброволци ще плетат шапки, шалове, ръкавици и топли дрехи за хората без дом.

В този празник на традициите, фондация “Има начин” за пореден път ще събере на едно място хора с любов към плетенето, ритуалите и благотворителността. Ще направи мост между българските обичаи и съвремието, показвайки най-доброто от миналото вплетено в настоящето, и ще демонстрира тенденции, вдъхновени от бъдещето.

По време на фестивала ще бъдат проведени 7 открити демонстрации, разкриващи различни и интересни аспекти от приложението на преждата,  2 работилници вдъхновени от традициите и съвременното им място в интериора, 2 мастър класа, на които изтъкнати лектори-приложници ще разкрият тайните на различни техники за плетене и творене. Празникът ще бъде допълнен и от вече станалото традиционно плетене за мъже “Модерно е да можеш повече”, както и работилница за плетене с луумчета за най-малките. В рамките на Фестивала ще протече и състезание с награди за ръчно приготвен хляб, поднесен в плата украсени с прежда и вълна, което нарекохме “Аромат на топлина”. В рамките на Фестивала ще бъде създадено и специално арт-пано от прежда, което ще бъде дарено на училище “Любен Каравелов” – гр.Копривщица.

Входът за всички гости на града и фестивала е свободен, а за доброто им настроение по време на фестивалните дни ще се погрижат фолклорен състав, съставът за духова музика към училище “Любен Каравелов”- гр.Копривцица и дирекция “Музеи” – гр. Копривщица. Присъстващите ще получат нови идеи, знания и умения за добротворчество, като ще се заредят с много емоции, енергия, любов и красота.