новини

125 години Професионалната гимназия по текстил и моден дизайн – Варна

50 години след основаването на първообраза на Професионалната гимназия по текстил и моден дизайн – Варна, в Париж се представя Нова визия /New Look/ от кутюриера Кристиян Диор. Тънка талия, заоблени рамене, обем в ханша и повдигнат бюст – стилистичният характер на Ню Лук. Иконичното сакото номер 9 и име Бар  е 75 години символ на революционна женственост. Създаването на кройката е дело на Пиер Карден, който с математическа точност пресъздава идеята на Диор.

Днес бързооборотна мода удовлетворява социалната ни нужда да изглеждаме и да се чувстваме добре. Трендовете, цветовете и хитовете пристигат до нас с бързината на информацията.

Обединени от визията за бъдещето на Професионалната гимназия по текстил и моден дизайн – Варна и сляпата вяра в работата, на която сме се посветили и постигнали доверие, въпреки различията си в продължение на 125 години си поставяме по-големи цели. Екипността е един от основните принципи в съчетание с висока експертност и съзнанието, че сме част от визията на гимназията.

Поставихме си задача, за създаване на мини колекция със заглавие Noir, която да е вдъхновена от архитектурната визия на сакото Бар. Обявихме вътрешен конкурс за учениците, които изучават специалност „Моден дизайн“.

Изследвахме кройката, оформянето на ръкавите, линията на раменете, талията и ханша. Към техническата част прибавихме таланта и  идеите и Noir  се роди от Весимира Костадинова, ученичка от 11. клас.

Всички права запазени на публикуваните материали на сайта на Онлайн списание за Текстил, облекло, кожи и технологии © All publications on the Online magazine for Textiles, Clothing, Leather and Technology site are copyrighted© Alle Veröffentlichungen im Online-Magazin für Textilien, Bekleidung, Leder und Technologie sind urheberrechtlich geschützt ©