новини

ВДЪХНОВЕНИЕ-Животът на специалност „Дизайн на облеклото“ към АМТИИ – Пловдив

Животът в специалност „Дизайн на облеклото“ към АМТИИ – Пловдив през изминалата 2022 г. беше динамичен, наситен с вдъхновения и вълнения в подготовка на редица събития.

След социалната дистанция, наложена от обстоятелствата през 2019 г. и 2020 г., 2022 г. е годината, през която отново споделихме вдъхновението и заработихме заедно и в екип със студентите.

Зимният семестър протече динамично, с наситена програма от ревюта, участия в изложби и провеждане на уъркшоп.

Организиран по програмата за вътрешни художествени инициативи, проекта „Работилница по моден дизайн“ предложи на нашите студенти обучение в майсторството на българската везба от Златка Попова.

В „По пътя на един традиционен занаят“, студентите бяха въведени в правилата на шапкарството и изработването на аксесоари от лектор Илиана Христова.

Илиана Христова – е изучавала и е усвоила професията шапкарство в Англия. Тя е носител на награди от престижни конкурси по шапкарство, като Lincoln International Millinery Competition, „Годишен конкурс на модното онлайн списание “HATALK“.

Под ръководството на доц. д-р Динка Касабова и асистент инж. Ангелина Дончева, студентите от втори и трети курс целенасочено работиха по съпътстващ на академичната програма проект на НПО „Разкривай и развивай“ на тема „ZERO WASTE“ – актуално направление в съвременния живот на модата.

Първите стъпки към модния подиум бяха направени от  студентите в музея „Малка базилика“-Пловдив с капсулна колекция, която беше показана от грациозните професионални манекени на агенция „Визаж“. Споделеното вълнение беше запечатано от обективите на Румен Куртев и Рангел Луков, студенти от специалност „Фотография“.

Цели, заложени в програмата на специалност „Дизайн на облеклото“ към АМТИИ – Пловдив:

-да дава възможност на млади, израстващи творци, които да се докосват до опита на утвърдени модни дизайнери и майстори в професията;

-студентите да имат възможност за изяви, чрез които да достигнат до по- широка публика извън академичната среда.

Точно такова беше и събитието, което даде началото на  изложба от авангардни модели на тема „Мода и архитектура“, разработени от студенти от четвърти курс на специалността.

Фондация „Иван Асен 22“ – София е платформа, работеща в областта на Модния дизайн, която следва философията да подкрепя млади български дизайнери. Съвместно с фондацията, присъствието ни там през годината беше съпроводено от много положителни емоции и чудесни отзиви от клиенти.

През тази година, в която направихме много колекции, успяхме да видим и успеха на нашите студенти в Италия.

Със съдействието на модния дизайнер Иван Донев, студентите Рени и Ани Хаджиеви и Доника Паланкова имаха възможност да промотират свои колекции в Дженцано-малко градче близо до Рим. Моделите  бяха на тема „Екология“ и показани на дефиле, заедно с тези на студенти от италиански и други чуждестранни университети, обучаващи артисти по Моден дизайн. Мотото на ревютото беше с наименование “Под небето на Дженцано“.

Признание за професионалното обучение на кадрите от  специалност “Дизайн на облеклото“ беше затвърдено на тазгодишния международен панаир за мода и текстил TexТailor EXPO – Пловдив. Студенти от випуск 2022 г.  Джесика Ризова и Гергана Атанасова получиха няколко награди от специализираното изложение и италиански ценители на Модния дизайн. Ревютата, в които участва специалност “Дизайн на облеклото“, както и атрактивният павилион, артистично оформен от студентите, беше обект на интерес от страна на професионалисти и гости.  За пореден път нашите възпитаници получиха поръчки за изработване на аксесоари и облекла, които бяха част от изложбата, както и предложения за сътрудничество.

Модел на Жеко Атанасов 2 курс от ревю в Тex tailor expo Модели на Мериян Башова ревю ZERO waste
   
Джесика Ризова с моделите от конкурса Tailor your mind Гергана Атанасова финалист в конкурса Tailor your mind
   
Нашите студенти на модно ревю Тex tailor expo 2022 Модно ревю zero waste
   
Ани и Рени Хаджиеви – 4 курс. Изложба МОДА И АРХИТЕКТУРА на “Иван Асен 22” 
Уъркшоп По пътя на един традиционен занаят-Шапкарството
   
Илиана Христова дизайнер на шапки и аксесоари Англия

Социални връзки:

https://www.instagram.com/fashion.design.plovdiv/

https://www.artacademyplovdiv.com/

https://www.artacademyplovdiv.com/priem/KSS%20AMTII.pdf

 

Източник: https://www.artacademyplovdiv.com/

Всички права запазени на публикуваните материали на сайта на Онлайн списание за Текстил, облекло, кожи и технологии © All publications on the Online magazine for Textiles, Clothing, Leather and Technology site are copyrighted© Alle Veröffentlichungen im Online-Magazin für Textilien, Bekleidung, Leder und Technologie sind urheberrechtlich geschützt ©